De verschillende soorten groene energie

Groene energie is natuurlijk energie die uit afval en warmte wordt opgewekt. In dit artikel komen we met groene energie in contact gaan. Onderstaande categorie├źn vertellen meer over de verschillende soorten groene energie: solar, wind, water en biomassa.

Wat is groene energie?

Groene energie is een manier van energie opwekken die uit vooral wind, water en zon bestaat. Er is groene energie voor particuliere gebruikers (bv. huishoudens), bedrijven en overheidsinstellingen. Groene stroom wordt vaak verdeeld in: windenergie, zonne-energie en waterstof-generatie.

Windenergie is het meest gangbare type groene energie. Deze wordt gebruikt om elektriciteit te produceren in kleine installaties zoals turbines of landelijke turbines op land of zeewerken. Het produceren van windenergie levert bijna geen CO2 uit.

Zonne-energie wordt vaak gebruikt om warmte te leveren aan woningen of bedrijven, maar kan ook worden ingezet om elektriciteit op te wekken. Omdat de grond nodig heeft om dit soort installaties functioneren, is zonne-energie een goed alternatief voor fossiele brandstoffen zoals gas en coalietijdse stenenolie. In Nederland produceert circa 25% van de zonne-energie.

Waterstof-generatie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken door waterstof in een reactoren te laten verbranden. Hierdoor ontstaat waterstof dat kan worden afgevoerd als stroom. Deze technologie is relatief recent en heeft een lange reis door de industrie. Er is nog weinig elektriciteit opgewekt met waterstof-generatie.

Welke soorten groene energie zijn er?

Er zijn verschillende soorten groene energie:
-Solar PV: Dit is de meest gebruikte soort groene energie. Het komt tot stand door het opwekken van elektriciteit uit zonneenergie. Solar PV wordt vaak toegepast in verwarmingsnetten, kabelnetwerken, scholen en fabrieken.

-Windmolenenergie: Deze soort groene energie wordt ook wel windstroom of offshore wind genoemd. Windmolens verbruiken geen fossiele brandstof, maar draaien water in een ketel om wat gas te produceren. Hierdoor is windmolens duurzaam en schonener dan andere energievormen.

-Biodiesel: Dit is een soort groene energie die voornamelijk gebruikt wordt om elektriciteitsproducten uit biomassa te maken. Biodiesel is zo effici├źnt dat het ermee kunnen worden vergeleken bij dieselauto’s.

Wat zijn de voordelen van groene energie?

De voordelen van groene energie zijn volgens vele partijen verschillend. Zo vindt Greenpeace dat er meer burgerlijk beslag gelegd kan worden op fossiele brandstoffen door groene energie te gebruiken, terwijl anderen denken dat de voordelen voor de samenleving groter zijn dan de nadelen. Er is dan ook weinig consensus over welke voordelen groene energie heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *