Pcs-Europe

Neem contact met ons op 079 - 362 11 44 Inloggen
20 dec 2017

Kun je ziek worden door knaagdieren?

Knaagdieren in het wild kunnen infectieziekten overbrengen. Een klein deel van de infectieziekten van dieren is besmettelijk voor de mens. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet jaarlijks onderzoek naar Zoönosen, zoals deze overdraagbare ziekten ook wel worden genoemd.

Wilde muizen en ratten brengen infectieziekten met zich mee. Doordat zij s’ winters naar warmere plekjes zoeken, zoals huizen of bedrijfsruimte, neemt het risico van voor de mens besmettelijke infectieziekten toe.

Welke infectieziekten brengen ze met zich mee?

Knaagdieren zijn tussengastheer van ziekten, zij worden er zelf niet ziek van maar wij als mens kunnen er wel aardig ziek van worden. Voor de volgende ziekten moeten we waakzaam zijn:

- Salmonellose,
- Leptospirose (boosdoener: ratten en muizen),
- Ziekte van Weil (boosdoener: ratten en muizen),
- Rattenbeetziekte (boosdoener: ratten maar wel zeldzaam in Nederland),
- De pest (boosdoener: vlooien, en ratten als gastheer),
- Hantavirus - boosdoener: verschillende soorten knaagdieren o.a. woelmuis en huismuis. (puumulavirus door muizen).

Welke symptomen horen bij deze ziekten?

Klachten die je krijgt door infectieziekten lijken allemaal op die van de griep. Je kunt de genoemde infectieziekten alleen opdoen als je in contact bent geweest met wilde knaagdieren of hun uitwerpselen.

Symptomen van door knaagdieren overgedragen ziektes:

- koorts,
- misselijk of overgeven,
- buikkrampen,
- hoofdpijn,
- spier en gewrichtspijn,
- uitslag,
- pijn op de borst,
- hoesten.

Twijfel je of je een gewone griep hebt opgelopen of een overgedragen vorm door knaagdieren? Neem dan contact op met je huisarts. Wellicht is het ook verstandig om een ongediertebestrijder in de arm te nemen als je weet dat er ongedierte in of rondom het huis/bedrijfspand lopen.

Hoe kunnen we ziek worden van wilde knaagdieren?

Niet alleen mensen kunnen ziek worden maar ook bijvoorbeeld je hond of kat. Verreweg de meeste infecties van dieren naar mensen worden via voedsel overgedragen, aldus het RIVM. Verder kun je door aanraking of zwemmen in besmet water ziek worden. Belangrijk om te weten is hoe we deze infectieziekten kunnen oplopen.

1. Direct contact - het aanraken van (dode) knaagdieren, hun urine of uitwerpselen.

2. Inslikken - het eten of drinken van door muizen en ratten besmet voedsel.

3. Bijten/krabben - ziektes overgedragen via speeksel van ratten en muizen. De kans dat dit gebeurt in Nederland is erg klein maar niet minder belangrijk.

4. Inademen - het inademen van gedroogde uitwerpselen van muizen en ratten. Bijvoorbeeld als je een schuurtje aan het vegen bent of een systeemplafond aan het vervangen bent.

Kun je besmetting voorkomen?

Je kunt op een aantal dingen letten om besmetting te voorkomen:

- Raak (dode) knaagdieren niet met blote handen aan. De infectieziekten die zij bij zich dragen bevinden zich grotendeels in hun uitwerpselen. Aangezien muizen en ratten door hun    eigen uitwerpselen heen lopen is hun vacht grotendeels bevuild. Gebruik bijvoorbeeld wegwerphandschoenen.

- Dicht kieren en gaten in muren, zodat muizen en ratten geen weg naar binnen kunnen vinden.

- Zorg voor een goede hygiëne. Maak bijvoorbeeld gebruiksruimten, zoals de keuken of voorraadhok goed schoon. Let hierbij wel op dat je opwaaiend stof met hierin uitwerpselen niet inademt. Het is verstandig om een mondkapje te gebruiken.

- Zorg dat voedingsmiddelen opgeborgen zijn in hardplastic bakken. Zij kunnen knaagdieren hier niet van eten en laten ze geen onhygiënische sporen achter.

Extra advies

Heb je reeds overlast van muizen en ratten, dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Je hebt gelezen dat het risico op ziekten best groot is, dus is tijdige preventie of goede bestrijding nodig. De experts van PCS Europe kunnen je op verschillende manieren te hulp schieten:

1. Het gebruik van effectieve, gifvrije bestrijdingsmiddelen tegen muizen en ratten
2. Weringsadviezen geven om overlast te beperken en zelfs te voorkomen
3. Monitoringssysteem voor waarnemingen van muizen en ratten plaatsen.
4. Regelmatige inspecties uitvoeren

Bel naar 079- 362 1144 of stuur ons een mail via ons contactformulier.