Pcs-Europe

Neem contact met ons op 079 - 362 11 44 Inloggen
27 sep 2018

Risico en tips, (voorraad)insecten in de horeca

Een horecaonderneming moet voldoen aan kwaliteitseisen omtrent hygiëne en voedselveiligheid. Hiertoe behoren
ongediertepreventie en -bestrijding ook. Je houdt je in de horeca immers bezig met de bereiding, verwerking, behandeling of verpakking van voedingsmiddelen. Wat je nodig hebt is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen en een preventieplan met praktische adviezen die goed toepasbaar zijn.

Risicozones in horecagelegenheden

De meest gevoelige zones in de horeca zijn de:

- Bar
- Keuken
- Restaurant/café
- Opslagruimte voor goederen en dranken
- Afvalplaats

Meest voorkomende ongedierte in de horeca

In de horeca zijn de meest voorkomende ongedierte:

- Muizen
- Ratten
- Kakkerlakken
- Vliegen
- Wespen
- Voorraadinsecten (graanklander, broodkever, spekkever, diefkevers)

NVWA Horeca inspectiekaart

Als je geen zorg draagt voor voedselveiligheid, hygiëne of het voorkomen van ongedierte, dan kun je tijdens een inspectie door de NVWA een negatieve beoordeling krijgen. Deze beoordeling is op de website van de NVWA te zien, de zogenoemde horeca inspectiekaart. Lunchrooms en horecagelegenheden in o.a de gemeente Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn onder de loep genoemen.

Praktische toepassingen voor de horeca

- Elektrische vliegenlamp
- eMitter
- Stevige (plastic) opbergboxen
- Afdicht strips van staal of aluminium
- Stootvoegen en roostertjes

Vrijblijvende bedrijfsinspectie

Heb je vragen over een preventieplan of wil je een vrijblijvende eerste inspectie aanvragen?

Ga naar vrijblijvende inspectie

Praktische tips (ook grotendeels voor thuis)

Je wilt ervoor zorgen dat het ongedierte het voedsel niet kan bereiken en dat verdere verspreiding voorkomen wordt. De volgende tips kunnen helpen:

- Berg voedsel in luchtdichte bakken op
- Houd vuil en schoon materiaal strikt gescheiden
- Aangetast voedsel zo spoedig mogelijk verwijderen
- Houd ruimten droog
- Zorg voor goede ventilatie
- Houd temperatuur in opslagruimten zo laag mogelijk, het liefst lager dan 15 graden.
- Houd de luchtvochtigheid in opslagruimten tussen 40% en 60%
- Ruim afvalzakken in stevige afvalbakken op
- Zorg dat de afvalplaats opgeruimd is.
- Laat geen voedselresten slingeren
- Besteed extra aandacht aan het schoonmaken van keuken, bar en restaurant
- Dicht toegangswegen voor insecten

Als ongedierte bepaalde voedingsmiddelen hebben aangetast, dan kun je deze producten niet meer eten of gebruiken. Je moet het aangevreten voedsel zo snel mogelijk weggooien.

Voorraadinsecten in huis?

Heb je thuis last van ongedierte en blijven ze ondanks getroffen maatregelen in keukenkastjes en voorraadkast opduiken? Neem PCS Europe ongediertebestrijding in de arm.

Neem contact op