Maatregelen voor verduurzaming van de woning

Wonen is een belangrijke factor in ons leven. We slapen in, woonden in en wonen samen met anderen. Dit betekent dat de woning een van de belangrijkste posten in het leven is. In dit artikel beschrijven we wat er allemaal mogelijk is om de woning verduurzamer te maken.

Wat is de woningverduurzaming?

Woningverduurzaming is de naam voor een groot aantal maatregelen om de woningomgeving te verduurzamen. Dat kan totdat er geen woningen meer zijn, maar ook in het beste geval totdat er minder CO2 wordt uitgestoten. Hieronder vind je enkele belangrijke tips die je kunt toepassen op je eigen woning:

Verbeteren van energiebesparing

Energiebesparing is belangrijk inwoners van alle leeftijden. Je kunt energiebesparing doen door bepaalde apparaten uit te schakelen, bijvoorbeeld door lichtnestjes en airconditioning af te sluiten wanneer dat niet nodig is of door warm water af te spuiten in plaats van koel water. Daarnaast helpt het ook om altijd op de laatste versnelling te zitten met onze elektronica.

Verminderen van verbruik van water

Water kan verbruikt worden in veel situaties waarin we anders water zouden gebruiken, zoals wanneer we wassen of douchen. Je kunt water verbruiken door het goed te gebruiken in plaats van het te verspillen. Doe bijvoorbeeld alsof je water verliest door het afwassen met een handdoek of douchen met een handvol water.

Bespaar op energiebesparing en geld

Je kunt ook besparen op energiebesparing door de juiste dingen in huis te laten zitten. Bespaar bijvoorbeeld op energie door je huis uit te bouwen naar een duurzame constructie en door bepaalde apparaten uit te schakelen, zoals airconditioning of televisie.

Waarvoor worden maatregelen genomen?

Er worden verschillende maatregelen genomen om de woningverduurzaming te realiseren. Zo zullen er bijvoorbeeld meer energiezuinige apparaten en verwarmingstechnieken gebruikt worden, minder fossiele brandstoffen gedurende een periode worden verbruikt, of ook water- en biogasheffingen betaald moeten worden.

De voorgestelde maatregelen zijn niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor het welzijn van onze inwoners. Zo kan het voorkomen dat mensen zeuren over hoe ze hun woning verduurzamen, nu ze weten dat dit geld opbrengt voor andere problemen op straat of in de samenvallende sectoren zoals economische groei, werkgelegenheid en klimaatverandering.

Wat zijn de verschillende oplossingen?

Woningen kunnen verduurzamer worden door diverse oplossingen te proberen. Er zijn verschillende manieren waarop woningen kan worden verduurzaamd, zoals het gebruik van minder energie, inspanningen in de omgeving, duurzame materialen of eenvoudige maatregelen als het principe van Economisch Energie-Investering (EEI).

Kosten en voordelen van verschillende oplossingen

Het is belangrijk dat woningverduurzaming wordt ingezet om de negatieve effecten van het vergroten van het energiegebruik terug te dringen. Hieronder zijn verschillende oplossingen genoemd naar aard en kosten:

– Energiezuinige constructies: Het plaatsen van een warmteisolatie of ventilatie, het gebruik van dubbel glas enzovoort. Deze maatregelen verbruiken vaak weinig energie en draaien daardoor meerdere malusjes op (zoals minder stroomverbruik, lagere CO2 uitstoot).

– Kabelenergie: Er zijn installateurs die kabel aanleggen tussen woningen in een pand en het netwerk. Dit formeert dan een portfolio aan alternatieve gezamenlijke verbruikers (warmte, elektriciteit etc.), waardoor er sneller wat bespaart kan worden op het totaal aantal kilowattuur. Ook is er de mogelijkheid om alle woningen met één Klick te laten verbinden met de stroom.

– Windenergie: Er zijn installateurs die windmolens aanleggen op zeer goed gekozen plekken in de omgeving (aan het water, in de bergen enzovoort). Dit vergt een lange termijn investering en draagt bij aan milieubeleid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *